Akut humanitär insats i Niger

Akut humanitär_Niger_Lennart_WEBB

Bitruce Yonne visar sin enkla hydda. ”Vi bodde i byn Kinchandi och hann precis fly innan Boko Haram anföll vår by”.

Den islamistiska terrorgruppen Boko Harams härjningar drabbar inte bara Nigeria utan även grannländerna. I juni i år anföll gränsstaden Bosso i östligaste Niger. Bitruce, hennes man och deras ettåriga dotter var bara några av de ca 70 000 människor som tvingades fly och som inte kunnat återvända hem. De tog sin tillflykt till regionshuvudstaden Diffa där International Aid Services (IAS) i april i år började en större humanitär insats med brunnsborrning och hygienutbildning. Hela regionen som har drabbats hårt av terrorismen har tagit emot ca 100 000 flyktingar från Nigeria. Samtidigt har regionen nu mer än 200 000 internflyktingar plus 100 000 nigerianska gästarbetare som tvingats flytta tillbaka från Nigeria.

IMG_5843_webb 20161207_095629_webb

Bitruce är bara 18 år och redan mamma. Den unga familjen hade ingenstans att ta vägen när de efter flykten kom till Diffa utan tvingades bygga en hydda av enkelt material i det kvarter där IAS har sitt projektkontor. IAS och SMR ansökte om akut humanitärt stöd från Sida och IAS kunde därigenom förse fem hundra familjer, inklusive familjen Yonne, med mat och förnödenheter under två kritiska månader. Hennes man söker tillfälliga arbeten för att de skall kunna klara sin dagliga försörjning. Vi besöker Bitruce och ett par andra internflyktingfamiljer tillsammans med IAS humanitära handläggare Hanna Carlsson som är stationerad i Nairobi. De vi talar med vittnar om att IAS humanitära insats varit välorganiserad och att de fått den hjälp som utlovades vid projektplaneringen. ”Det är alltid glädjande att på plats få bekräftelse på att en humanitära insats har gjort skillnad” säger Hanna.

Bildtext 1: Bitruce Yonne visar sin enkla hydda.
Bildtext 2: Bitruce Yonne med sin dotter.
Bildtext 3: Brunnsborrning. 
Foto: Lennart Nolvall

Lennart Nolvall, handläggare Östafrika, Afrikas Horn och humanitära insatserAv: Lennart Nolvall, handläggare Östafrika, Afrikas Horn och humanitära insatser
Skrivet i Blogg.

En kommentar på “Akut humanitär insats i Niger

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *