Fem miljoner kronor i ökat stöd till humanitära kriser

Flyktingläger för rohingyer i Bangladesh. Foto: ADRA

Flyktingläger för rohingyer i Bangladesh. Foto: ADRA

I veckan som gick fick Svenska missionsrådet besked från Sida om ett utökat stöd för humanitärt arbete under 2017. Det handlar om 5 miljoner kronor som ska användas i så kallade RRM-insatser (Rapid Response Mechanism). Denna snabbinsatsmekanism möjliggör för livräddande insatser med kort varsel i kriser runtom i världen.

– Vi kan nu stödja fler RRM-insatser framöver och vi kommer utöka vårt stöd till Bangladesh dit nära en halv miljon rohingyer flytt på kort tid, säger Joel Sverker, humanitär samordnare på Svenska missionsrådet.

Det är Svenska missionsrådets medlemsorganisationer och lokala samarbetsorganisationer som genomför RRM-insatserna. Just nu pågår RRM-insatser i Burundi, Somalia, Indien och Bangladesh. Det handlar om livräddande insatser såsom akut behov av mat, näring och skydd.

– Sida har på senare år stärkt sitt stöd till lokala organisationer som agerar vid kriser, säger Joel Sverker. Det tycker vi är bra, eftersom lokala organisationer ofta har etablerade ingångar i svåra kriser och konflikter och därför kan rädda liv och lindra nöd i ett tidigt skede.

I början på året beviljades Svenska missionsrådet 10 miljoner kronor av Sida för att arbeta med RRM-insatser. Den siffran har alltså höjts till 15 miljoner i och med Sidas besked.

Matilda PearsonAv: Matilda Pearson
Skrivet i Aktuellt och taggat .

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *