Aktuellt & blogg

Rollen som medföljare för hållbar fred

Tillsammans med Hanna Mellergård besökte jag i mars Kristna Fredsrörelsen i Colombia för att ta del av vilken roll som deras arbete med internationell medföljning av människorättsförsvarare kan spela i den svåra övergångsprocessen till hållbar fred. I Colombia, som plågats i över 50 år av väpnad konflikt, skrevs historia 2016. Efter en mycket utdragen process… fortsätt läsa ”Rollen som medföljare för hållbar fred”

Dialogmöte i Härnösand

Vi hade några spännande och uppmuntrande dagar i Härnösand på Sidas dialogmöte med ramorganisationer. Fokus låg på Sidas nya CSO-strategi (anslaget för stödet till civila samhället i utvecklingsländer) och problematiken kring ’Shrinking Space’ (krympande utrymme) – då med en växande oro för att det finns en global trend mot ökad kontroll och begränsning av det civila samhällets aktörer… fortsätt läsa ”Dialogmöte i Härnösand”

Mänskliga rättigheter – utmaningar och kreativitet

MO OM är en serie där våra medlemsorganisationer delar med sig av sina erfarenheter utifrån olika teman. Mikael Jägerskog, PMU, skriver här på temat rättighetsbaserat arbete. Projektledaren i Västafrika var frustrerad när hon påpekade utmaningen med att å ena sidan göra människor medvetna om sina rättigheter men att å andra sidan sedan ha begränsade möjligheter… fortsätt läsa ”Mänskliga rättigheter – utmaningar och kreativitet”

Globala målen i Uganda

– Förstår ni, ni gör ju redan allt det här! Och vilken hjälp det kan vara när vi sitter och arbetar med våra projektansökningar och målformuleringar, det är ju bara att plocka bland indikatorerna! Jag sitter i den fullsatta konferenssalen och den färgglada powerpointpresentationen ger mig flashbacks från årets MO-dagar, Almedalen förra sommaren och SMR… fortsätt läsa ”Globala målen i Uganda”

Påverka med djup

Den 23 mars var det dags för SMR:s seminarium om påverkansarbete inom Sidas informations- och kommunikationsanslag. I år gjorde vi en utökad variant med inbjudna talare. Mina Dennert från Facebookgruppen #jagärhär och Rebecka Jalvemyr från kampanjen Schyssta pensioner delade med sig av sina erfarenheter. #Jagärhär startades av journalisten Mina Dennert förra våren som en motreaktion… fortsätt läsa ”Påverka med djup”

Paradigmskifte i utvecklingssamarbetet

Frälsningsarmén har genomfört en värdehöjande insats finansierad av SMR som syftade till att utreda hur vi kan använda konceptet ”resilience” i vårt utvecklingsarbete. Varför resiliens? Ingången var att vi såg att flera stora aktörer inom utvecklingsbranschen förde fram detta koncept som viktigt för att nå längre i hållbarhetsfrågor och för att förhålla sig till ökade… fortsätt läsa ”Paradigmskifte i utvecklingssamarbetet”

Rörd till tårar av dammbygge

För ett par veckor sedan besökte jag och handläggarkollegan Andrea Samosir Josephson Borena Zone i södra Etiopien nära gränsen mot Kenya. Där fick vi vara med på invigningen av ett dammbygge med en tillhörande vattenreningsanläggning för att säkra dricksvattentillgången till en torkdrabbad by med totalt ca 2 000 invånare, samt till deras boskap. Dammen hade nyligen… fortsätt läsa ”Rörd till tårar av dammbygge”

Lärvecka om jämställdhet och religion eller konfliktkänslighet

En av SMR:s allra viktigaste uppgifter är att stötta er medlemsorganisationer i er kapacitetsutveckling. Under 2017 kommer vi bland annat, genom så kallade lärveckor, att erbjuda möjlighet för några organisationer att tillsammans med sina lokala samarbetsorganisationer göra särskilda satsningar inom områdena ”Religion och jämställdhet” och ”Konfliktkänslighet”. Lärvecka- Jämställdhet och Religion Under 2016 presenterade vi vår… fortsätt läsa ”Lärvecka om jämställdhet och religion eller konfliktkänslighet”

Gå med i GÅ!

GÅ – det är namnet på de gemensamma åtagandena för stärkt dialog och samverkan inom utvecklingssamarbetet mellan regeringen och de svenska civilsamhällesorganisationerna. Initiativet togs av den förra regeringen och slutfördes av den nuvarande 2015, det finns därför en bred politisk förankring. Den 13 februari genomfördes ett forum där dessa åtaganden aktualiserades. Bland annat deltog ministern… fortsätt läsa ”Gå med i GÅ!”

Uppdrag och arbete

Förr brukade man prata om missionens allianssinne; missionens uppdrag och arbete enade och förenade. Om och om igen slår det mig att det också är fallet idag. Vid slutet av förra veckan var jag i London och mötte människor från några europeiska missionsråd; djupt engagerade och hängivna mission i hela sin bredd representerade vi ett… fortsätt läsa ”Uppdrag och arbete”