(Svenska) “Ett himmelskt ljus mellan lysrören”

För några år sedan var vi några som lotsades genom katedralen i Lincoln av en hängiven guide. Då kan t o m den minsta detalj på en stenbit bli intressant. Men, det som fastande mest var det stora mosaikliknande fönster som man kallar Bishop’s eye/window.

Länk som du kan koppla in om du vill: http://www.geograph.org.uk/photo/3312902
Vid en jordbävning hade ett av de stora fönstren med något bibliskt motiv helt förstörts – men man satte tillbaka det som en mosaik. Bishop’s eye kom det att kallas, för att påminna om det svåra ledarskap som en biskop har. Ibland tycks det bara vara skärvor, men uppgiften att hålla upp mosaiken mot himlen så att himlens ljus får lysa genom det är en tydlig utmaning för varje biskops ledarskap.
Det fanns inga mosaikfönster där i Mombasa. Själva miljön var paradisiskt färggrann med omgivande hav, palmer och lummig grönska. Men i det rum där vi satt, vi som kommit från ett 25-tal olika kyrkor var det lysrör i taket, vattenflaskor på bordet och kall luftkonditionering som gällde. Här fanns deltagare från Norge, Danmark och Sverige – men fokus var ledare från ett antal länder i Östra Afrika och Afrikas horn.
Mosaiken från Lincoln kom till mitt minne först efter att jag kommit hem. Erfarenheterna som jag försökt berätta känns som ett antal skärvor av mycket som i förstone mest kan synas trasigt. Hur bygger man en nation av våldförda människor och fd barnsoldater i Sydsudan? Hur kan man skapa hopp genom trädplantering och fiskodling i ett område där hoppet redan ser ut att ha lämnat och arbetslöshet och drogmissbruk verkar ha sista ordet? Hur hittar man ledarstrukturer som känns lokala och äkta? Och visst blir man glad när Kyrkornas Världsråd fått en ordförande som Agnes Aboum, som kan se mönster, utmaningar och sammanhang! (länk till hennes Youtube kanske?).
Själv var jag där som styrelseledamot i SMR, men också som ekumenisk handläggare i Svenska kyrkan med kontakter med några av de kyrkor som var där. Skärvor av förtvivlan och hopp plockades upp bit för bit. Precis som alltid kan det vara pauserna – ett nära samtal i den varma kvällbrisen nere vid havet, eller en spontan bön som avslutning på ett samtal runt ett bord en afton – som ger de största minnena. Till de egna starka minnena lägger jag också när vi två och två satt ner för att dela några dilemman vi haft eller har i vårt ledarskap. Kollegial handledning när den blir som bäst. Tvärs över samfundsgränser och geografiska gränser.

Naturligtvis såg vi inte allt den där veckan. Ledarskapet för några av deltagarna blev kanske ännu svårare. Men visst kunde vi av och till ana ett vackert himmelskt ljus mellan lysrören.

2 kommentarer på “(Svenska) “Ett himmelskt ljus mellan lysrören”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Partner organisations

Christian Council of Sweden, Churches’ week for global justice, Globalportalen and Fairtrade Sweden.

Follow us on the web

We are active in social media, though mostly in Swedish. On Youtube there are some films in English.

Contacts

Tel:
+46-8-453 68 80
E-mail:
info@missioncouncil.se