Skriv ut

Laddar Evenemang

« All Events

  • Det här evenemang har passerat.

Religiös tro – en konstruktiv kraft i utvecklingssamarbetet?

Detaljer

Datum:
17 oktober, 2012
Tid:
10:00 - 16:00

Religiös tro – en konstruktiv kraft i utvecklingssamarbetet?

”I’m not saying that religion is a good thing. I’m saying that it is a great thing. It can make you better or it can make you much worse. But it means that you take the question of how to live your life seriously.”
Wilfred Cantwell Smith, ur Oslosenterets UD-rapport, 2012

Religion och religiösa aktörer är centrala i utvecklingssamarbetet. Så har det varit sedan det moderna biståndet tog form och så kommer det att fortsätta vara länge än. Stora delar av statliga biståndsbudgetar förmedlas också genom religiösa organisationer.

Men vad har de religiösa aktörerna egentligen för mervärde som sekulära biståndsorganisationer inte har och i vilken mån tas detta i anspråk? Hur statliga biståndspengar får användas är tydligt reglerat. Men om det är utvecklingseffektivitet vi är ute efter, finns det då anledning att ompröva gränsdragningarna för hur statligt finansierat bistånd får utformas?

Den 17 oktober bjuder Svenska missionsrådet och missionsvetenskapen vid Uppsala universitet in till en dag som kretsar kring religionens roll i utvecklingssamarbetet. Föreläsningar och samtal riktar sig till såväl forskare som personer som arbetar med policyfrågor och handläggning inom biståndsrelaterad verksamhet. Dagen består av tre föreläsningar, panelsamtal och möjlighet till frågor och diskussion.

Bland föreläsarna finns den norske forskaren Tomas Sundnes Drønen från Missionshögskolan i Stavanger. I en rapport om religionens roll i utvecklingssamarbetet, beställd av norska utrikesdepartementet, konstaterar han att insikten om att andliga världsbilder och traditionella värdegrunder spelar en central roll när majoriteten av världens människor ska ta beslut som rör deras liv. Detta, menar Sundnes Drönen, är också en viktig fråga i dagens debatt om utvecklingssamarbete:

”Menneskers handlinger motiveres av mange ting, av ønsket om en trygg økonomisk framtid, av ønsket om friske barn, men også av ønsket om å respektere den moralske og etiske arven som tidligere generasjoner har etterlatt oss. Over tid endres forståelsen av denne arven i takt med utviklingen ellers i samfunnet, men endringer har behov for legitimitet, og denne legitimiteten til å endre rammene for det sosiale rommet hvor våre liv utspiller seg hviler ofte i hendene til religiøse ledere. Så lenge mennesker definerer seg selv som troende kan derfor ikke utvikling og forandring løsrives fra en religiøs forståelse av verden.”

Tomas Sundnes Drønen kommer att föreläsa under rubriken ”Misjon og utvikling – fortellinger fra gamle dager eller muligheter for morgendagen?” Tomas har en omfattande erfarenhet från arbete och forskning i Kamerun, är ledande inom ett nordiskt forskningsnätverk för religion och utveckling och har bland annat bidragit till Oslosenterets UD-rapport ”Innblikk i forholdet mellom religion och utvikling”.

Föreläser gör också Kjell Nordstokke som är professor i diakoni vid Missionshögskolan i Stavanger och tidigare bland annat direktor för Department for Mission and Development vid Lutherska världsförbundet. Kjell har arbetat tio år i Brasilien och kommer att föreläsa utifrån rubriken ”Religion og utvikling – teologiske synspunkter”.

Dagens tredje föreläsare heter Niklas Holmefur och är doktorand vid missionsvetenskapen, teologiska institutionen, Uppsala universitet. Hans forskning fokuserar på frågor om hur Sida och UD förhåller sig till religion och religiösa aktörer i utvecklingssamarbetet. Niklas har bland annat arbetat på Svenska missionsrådet och har lång erfarenhet från arbete i Thailand. Rubriken på hans föreläsning är ”Ställer vi rätt frågor? En problematisering av diskussionen om religionens roll inom det svenska utvecklingssamarbetet.”

Seminariet kostar ingenting, vi bjuder på lunch och fika

Anmälan senast 15 oktober till Robert Odén, 08-453 68 88. Skriv namn, organisation och om du är vegetarian eller har matallergier.

För mer information kontakta Robert Odén

Oslosenteret i Norge har tagit fram en rapport om vilken roll religionen spelar i samhällsutvecklingen, på uppdrag av norska UD.

Skapad: June 15, 2012 15:38
Senast uppdaterad: October 9, 2012 9:28